top of page
  • Skribentens bildJohan Svedberg

Ramavtal - några korta tips!

Ramavtal spelar en väldigt stor roll inom offentlig upphandling och debatteras ständigt. Här kommer några förslag på vad parterna kan tänka lite extra på när det är dags för ramavtalsaffärer.


Köpare


Gå bara ihop med andra köpare om ni har relativt liknande behov – annars är risken stor att kraven blir för generella och då blir det komplext att göra avrop.


Ge volymgarantier – det förekommer sällan men något borde det gå att utlova till vinnaren. Det skulle göra upphandlingen intressantare.


Beskriv tydligt hur avropen ska genomföras och stäm av i förväg med beställarna så att de är med på båten – då minimeras risken för felaktiga avrop.


Säljare


Presentera er för beställarna och skapa en god relation när ni vunnit ett ramavtal – ingen affär är landad förrän avropet är i hamn.


Kontrollera om ramavtalet medför leveransplikt innan ni lämnar anbud – kanske blir ni nedflyttade i rangordningen om ni tackar nej till förfrågningar eller så tvingas ni erlägga vite.


Undersök om ni kan hitta kunder som tillämpar lagen om upphandling inom försörjningssektorerna, LUF – här finns stora möjligheter till goda affärer under lång tid då köparna kan ha ramavtal upp till 8 år och har väldigt fria regler för avrop.

13 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Nya regler för offentlig upphandling från 1 februari 2022

Nu ligger det en proposition ute om förslag till förenklade regler för svenska upphandlingar. Den kommer med största sannolikhet antas av riksdagen under hösten och då får vi en ny spelplan för de upp

Tips för framgångsrika anbud

Framgångsrika idrottare eller företag utmärks av att de har tydliga mål, och inte viker ned sig vid motgång utan istället försöker ännu hårdare då. Nu när många kämpat i motvind under rätt lång tid ka

Våga fråga!

Vid en offentlig upphandling får inte frågor om förfrågningsunderlaget ställas efter ett visst datum. Har du missat att fråga? Ja då får du helt enkelt chansa på att du uppfattat saken rätt när du sät

Comments


bottom of page